Geschiedenis van Reiki

Mikao Usui  1865-1926

Aan het einde van de 19 eeuw was de Japanse theoloog dr. Mikao Usui naar aanleiding van vragen van zijn studenten op zoek naar de manier waarop je met handoplegging zieke genas. Dr. Usui ondekte na lang zoeken bepaalde symbolen in 2500 jaar oude boeddhistische sutra's.Usui bestudeerde de in het Sanskriet geschreven teksten, verbleef in een Zen klooster en mediteerde op een heilige berg bij Kyoto. Na 21 dagen vasten op deze heilige berg kreeg hij een visioen en begreep hij hoe hij de levensenergie door kon geven aan anderen.In de jaren daarna ontwikkelde hij een praktische heelmethode die hij reiki noemde. Hayasi  1880-1925

Zijn opvolger dr. Chujiro Hayashi opende in Tokio een reiki-kliniek. 

Mvr. Takata  1900-1980

In 1938 volgde mevrouw Hawayo Takata hem op als Grandmaster. Zij heeft reiki eerst naar Hawaii gebracht. Daarna naar de VS en Canada en vervolgens naar Europa. Tot aan haar overlijden in 1980 heeft zij 22 reiki-masters ingewijd. 


Huidige Grandmaster


Phyllis Furumoto  1948
Mevrouw Hawayo Takata heeft haar kleindochter Phyllis Furumoto opgeleid tot de huidige grandmaster.Paul David Michtell

Op dit moment is Paul Mitchell de genoemde opvolger als grandmaster.
In 1984 kwam reiki in Nederland via de in Canada woonachtige Reiki-master Inger Droog. In 1986 werden de eerste Nederlandse Reiki-masters ingewijd. Inmiddels zijn er al meer dan een half miljoen nederlanders die een reiki cursus hebben gevolgd bij een van de vele reiki-masters die Nederland telt.